Skip to main content

De werknemer met kanker

“Ik ben nog bezig met de behandeling en voel me soms zo ontzettend moe. En toch willen ze dat ik al nadenk over een andere functie, of misschien zelfs, een andere werkgever.” 

Sander, werknemer in de bouw

Tips van een collega

Arbeidsdeskundige Zoe Houbolt kreeg zelf kanker. In deze podcast vertelt ze hoe de ziekte haar leven en haar kijk op ons werk heeft veranderd. Haar tips en inzichten helpen je een werknemer met kanker te begrijpen. Dat maakt het gesprek dat je straks met elkaar hebt, soepeler.

Wat maakt een werknemer met kanker zo anders?

Als je kanker hebt, word je vaak zieker van de behandeling dan van de ziekte zelf. Dat is een groot verschil met de meeste andere aandoeningen. Een verschil dat bovendien veel invloed heeft op de duur van het herstel. Hieronder bespreken we vier typische eigenschappen van kanker.

Klik op elk punt voor meer uitleg en de betekenis voor re-integratie.

Je wordt ziek van de behandelingen

Chemotherapie, bestraling, immunotherapie, hormoontherapie, operaties: de behandelingen van kanker zijn zwaar en leiden vaak tot fysieke, cognitieve en psychische klachten. Waardoor je aan het einde van de behandeling minder energie hebt en minder in staat bent tot werken dan net na de diagnose.

Dat geeft een extra uitdaging aan de werknemer. Want de buitenwereld verwacht juist dat hij, of zij, nu zo ongeveer wel beter is.

Behandelingen duren lang en zijn complex

Behandelingen zijn complex, kunnen maanden tot jaren duren en verlopen, net als het herstel, onvoorspelbaar. Het is een continu proces van diagnostiek en aanpassing. Herstel is na het eerste jaar vaak nog niet eens aan de orde.

Een periode vol onzekerheid, die bovendien vaak botst met de vereisten vanuit de Wet verbetering poortwachter. Zo lukt het niet om na acht weken ziekte, als de diagnose en behandelstrategie nog niet helemaal duidelijk zijn, een Plan van Aanpak op te stellen. En als je na een jaar ziek zijn net herstelt van een behandeling is het wat veel gevraagd om al over een 2e spoor na te denken.

Klachten zijn vaak onvoorspelbaar

De klachten variëren sterk van dag tot dag en van mens tot mens. Dit komt enerzijds door de diversiteit aan diagnosen en behandelingen: die brengen allemaal hun eigen klachten met zich mee. En zelfs bij gelijke diagnose en gelijke behandeling kunnen klachten tussen patiënten aanzienlijk verschillen.

Anderzijds kunnen ook de klachten zelf van dag tot dag fluctueren. Herstel na kanker volgt geen dus lineair patroon, maar verloopt grillig en onvoorspelbaar. Meer informatie hierover in de column 'Kronkelcurven'.

Klachten zijn vaak onzichtbaar

Vermoeidheid, pijn, cognitieve en psychische klachten zie je niet direct aan iemand, maar beïnvloeden wel degelijk werkvermogen, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven.

De onzichtbaarheid van deze klachten bemoeilijkt begrip van collega’s, werkgevers en andere betrokkenen. Daarom is het van cruciaal belang dat je in je onderzoek ook aandacht besteedt aan deze verborgen uitdagingen. Het helpt je bij het geven van een passend advies dat recht doet aan de werkelijke situatie van de werknemer.

Klachten die het moeilijk maken om te werken

Klik op elke klacht voor uitleg.

Lichamelijke klachten

De fysieke klachten variëren sterk onder mensen met kanker, maar vermoeidheid wordt het meest genoemd. Deze is allesomvattend, niet te vergelijken met vermoeidheid na een dag lichamelijk inspanning, reageert niet op rust of slaap en belemmert het dagelijkse functioneren ernstig. Lichamelijk voelt de werknemer zich zwak en niet in staat om fysieke inspanningen te verrichten. Luister de podcast met Zoe Houbolt voor een beter beeld van de vermoeidheid.

Pijn en gevoelloosheid kunnen ontstaan door de soort en de locatie van de kanker, maar ook door de behandeling. Na chemotherapie bijvoorbeeld, ervaren veel mensen zenuwpijn (polyneuropathie); een tintelende en brandende pijn die veel invloed heeft op het dagelijks functioneren. Denk aan pijn bij lopen en staan, bij het gebruik van de handen en aan slecht slapen door pijn.

Klachten door hormonale veranderingen Therapieën bij hormoongevoelige tumoren, zoals borstkanker en baarmoederhalskanker bij vrouwen, of prostaatkanker bij mannen, zorgen voor verandering in je lichaam. Vrouwen kunnen vervroegd in de overgang komen, met symptomen als opvliegers en slecht slapen. Mannen kunnen te maken krijgen met verminderde spieropbouw en gewichtstoename. Deze therapieën kunnen jaren doorgaan. Hoewel het voor de buitenwereld lijkt alsof de behandelingen zijn afgerond, blijven de effecten merkbaar voor de werknemer.

Minder kracht, minder goed kunnen bewegen. Als er bij borstkanker bijvoorbeeld lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd en er lymfeoedeem is ontstaan, verliest de werknemer beweeglijkheid en/of kracht in de arm. Een beperking die in verschillende functies grote invloed heeft op de inzetbaarheid. Oedeem kan ook op andere plaatsen optreden zoals het been. Dit ontstaat als nabijgelegen lymfeklieren zijn weggehaald, maar oedeem kan ook door bestraling, tumorgroei of uitzaaiingen worden veroorzaakt.

Een werknemer die na een darmoperatie een stoma heeft gekregen ondervindt hiervan ook beperkingen bij handelingen als bukken, hurken, tillen en dragen van zware lasten. Voor deze werknemer is het ook van groot belang dat er een schone en ruime toiletruimte in de nabije omgeving is.

Cognitieve klachten

Ook cognitief krijgen mensen vaak moeite met de eisen van hun werk. Taken en handelingen die eerder vanzelf gingen, vragen aanzienlijk meer energie en lukken soms helemaal niet meer. Oorzaak zijn de behandelingen, de impact van de ziekte en de eerdergenoemde vermoeidheid.

Je hebt misschien gehoord van de term “chemobrein”: het betekent dat het geheugen, de concentratie en de mentale helderheid van iemand met kanker zijn aangetast. De term is overigens enigszins misleidend omdat chemo niet de enige behandeling is die cognitieve klachten veroorzaakt. Veranderingen in de hormoonhuishouding bijvoorbeeld, kunnen ook invloed hebben op het cognitief functioneren.

Psychische klachten

Kanker is een levensbedreigende ziekte, de behandelingsperiode is vaak veel langer dan bij andere ziektes en werknemers komen terecht in een rollercoaster van emoties, onderzoeken en behandelingen. Het traject is daardoor psychisch zeer belastend.

Pas na afsluiting van de meeste behandelingen – hoewel (anti)hormoontherapie vaak nog jaren doorgaat – komt er ruimte voor de verwerking van de gebeurtenissen.

Tijdens en na de behandeling kunnen angst en onzekerheid overheersen, vooral bij nieuwe onderzoeken en nieuwe klachten. Ook verdriet en onzekerheid over een veranderd toekomstperspectief kunnen invloed hebben: zowel op het energieniveau als op het functioneren.

Verschillen in manieren van omgaan met kanker  

Elke werknemer reageert anders

De manier waarop iemand zijn, of haar, ziekte beleeft, kun je niet veranderen. Maar die beleving heeft wel grote invloed op het gesprek dat je met elkaar voert over werk en inkomen. Probeer daarom te beoordelen of je te maken hebt met een geëmotioneerde werknemer, met iemand die zo snel mogelijk weer aan het werk wil, of met iemand die helemaal anders naar werk en leven is gaan kijken.

Door goed op die beleving af te stemmen, neem je weerstand weg en geef je vleugels aan het gesprek. Dat helpt je bij het opstellen van een passend arbeidsdeskundig advies.

Hieronder zie je hoe je de drie typen herkent. 

Een geëmotioneerde werknemer

Deze werknemer heeft het gevoel dat de grond onder hem of haar is weggeslagen. Intense emoties, zoals verdriet en boosheid, kunnen elkaar snel afwisselen. Er heerst een gevoel van onherstelbare schade en weinig hoop voor de toekomst, ook in relatie tot het werk. Veelgehoorde opmerkingen zijn bijvoorbeeld:

“Kan ik ooit nog wel op mijn oude niveau functioneren?”

“Wil mijn werkgever me nu nog wel houden?”

“Ik ben net weer begonnen met werken en nu willen ze dat ik al kijk naar ander werk! Dat is toch belachelijk?”

Klik hier voor tips die je helpen als je in gesprek bent met een geëmotioneerde werknemer.

Een werknemer die zo snel mogelijk weer door wil

Je hebt ook mensen die de ziekte als een hinderlijke, maar tijdelijke onderbreking beschouwen en zo snel mogelijk weer aan het werk willen. Ze hebben minder behoefte om te praten over de ziekte zelf of over emoties. Dit komt tot uiting in opmerkingen zoals:

“We moeten het ook niet groter maken dan het is. Ik wil gewoon zo snel mogelijk weer opbouwen.”

“De behandelingen zijn klaar, nu kan ik me gelukkig weer volledig op mijn werk richten.”

Klik hier voor tips die je helpen als je in gesprek bent met een werknemer die zo snel mogelijk weer verder wil.

Een werknemer die anders is gaan kijken naar werk en leven

Deze werknemer heeft veel nagedacht, komt tot nieuwe inzichten over zichzelf en over het werk, en beschouwt deze reflectie als een positieve kant van de ziekte. Veelvoorkomende opmerkingen zijn:

“Misschien wil ik nu wel heel wat anders gaan doen.”

“Ik overweeg om minder te gaan werken, zodat ik meer tijd heb voor andere dingen.”

Klik hier voor tips die je helpen als je in gesprek bent met een werknemer die anders is gaan kijken naar werk en leven.